maandag 3 maart 2014

Arthur Japin - Een schitterend gebrek

Auteur: Arthur Japin
Titel: Een schitterend gebrek
Plaats van uitgave: Amsterdam
Uitgeverij: De arbeiderspers
Aantal bladzijden: 239 bladzijden
Jaar van uitgave: 2003

Lucia is geboren in 1728 in Palestinio. Ze woonde bij een gravin waar haar vader in dienst was. Ze leerde Giacomo kennen op de bruiloft van de dochter van de gravin. Er bloeide toen grote liefde tussen beide. Ze houden heel veel van elkaar en beloven elkaar trouw te blijven. Ze hadden al plannen gemaakt over hun toekomst: Over een halfjaar zouden ze elkaar terugzien en een paar maanden later trouwen. Giacomo gaat terug naar Venetie en Lucia blijft achter. Lucia krijgt bijscholing van een Franse onderwijzer. Ze gaat enorm vooruit.
Voordat Giacomo terug zou komen gebeurt er iets naars. De onderwijzer overlijdt aan de pokken. Lucia had voor hem gezorgd, maar intussen tijd en raakt ze ook besmet. De jeuk is ondraagelijk. Als ze in de spiegel kijkt, ziet ze hoe lelijk haar gezicht is. Ze komt op een besluit dat ze zich niet zo wilt vertonen aan Giacomo. Ze laat het verhaal rondgaan dat ze ervandoor is gegaan met de knecht en gaat weg.
Na een halfjaar komt Giacomo aan en hoort hij dat Lucia vertrokken is. Ze heeft zich niet aan haar belofte gehouden. Door dit gebeuren verandert Giacomo’s kijk op vrouwen.
Teleurgesteld en geen vertrouwen meer in vrouwen keert hij terug naar Venetie.
Lucia zwerft door Italie rond en noemt zichzelf Galathee de Pompignac (zo noemde haar onderwijzer haar). Ze zwerft door naar het zuiden en vind een baan bij een familie in Bologna. Ze leert daar een franse gravin kennen die har beschermt. Galathee trekt met de gravin op als haar secretaresse. Ze woont jaren bij de gravin in Vincennes, dichtbij Parijs. Na een tijdje wordt de gravin ziek en komt te overlijden. Lucia besluit naar Amsterdam te gaan. Door haar uiterlijk is het moeilijk om aan een baan te komen. Zo beland ze in de prostitutie. Door haar verminkte gezicht moest ze van de klanten het laagste tarief vragen.
Galathee komt een joodse man tegen die haar als privé hoer wil hebben. In de 18e eeuw was het verboden om seks te hebben met een jood als je niet jood was. Lucia werd betrapt en moest 2 jaar voor straf naar het spinhuis. Ze werkt verder met een sluier voor haar gezicht. Doordat ze haar gezicht verbergt raken meer mensen in haar geïnteresseerd.
Op een avond wordt Lucia voorgesteld aan een gast. Lucia herkent hem als Giacomo, maar hij gebruikt de naam Chevalier de Seingalt. Hij verwent haar, maar weet niet dat zij zijn jeugdliefde is. Ze leren elkaar beter kennen en praatten ook veel met elkaar. Giacomo neemt afscheid van Galathee. Zij verspreekt zich en laat de naam Lucia vallen. Galathee (Lucia) red zich uit de situatie en zegt dat ze Lucia heeft leren kennen. Ze zegt dat ze uit Amsterdam moet vertrekken en dat ze hem niet meer kan ontmoetten. Giacomo komt Lucia ongesluierd tegen en schrikt erg door haar verminkte gezicht. Hij praat met haar en realiseert dat hij haar onterecht behandeld heeft. Lucia blijkt zwanger te zijn. Van wie is nog onbekend. Maar vermoedelijk is het van Giacomo. Het geld dat ze heeft verdiend gebruikt ze voor een overtocht met de boot naar Amerika. Ze gaat samen met haar vaste klant, een twintig jaar oude handelsman, naar Amerika.
Uit het nawoord blijkt dat Lucia er met hem getrouwd is en dat ze samen drie kinderen gekregen, van wie ze de oudste Jacob noemden. Zij overleefde haar man dertig jaar en overleed in 1802, 74 jaar oud.


Mijn mening:
In het begin moest ik erg wennen aan het boek. Ik lees veel, maar dit was toch een heel ander soort boek dan ik gewend was. Daardoor vond ik het boek in het begin heel saai, het speelde zich namelijk af in de 18e eeuw. Als iets in de geschiedenis is geschreven, vind ik het al gauw saai. Ik voelde ook veel kritische spanning toen ik begon met lezen. Het boek begint namelijk met dat Lucia met Jamieson naar een opera gaat. Ze ziet daar Giacomo met nog een persoon lopen. Lucia verstopt zich onder haar voile. Je vraagt je af: 'wie zijn Lucia en Jamieson eigenlijk?' En 'waarom draagt Lucia een voile? Later in het boek toen ik meer te weten kwam over Lucia en haar verminking, voelde ik emotionele spanning. Ze moest haar geliefde achterlaten door een ziekte en was voor altijd verminkt. Ik voelde hoe moeilijk dit moet zijn geweest. Doordat die emotionele spanning opkwam, begon het boek mijn sympathie te winnen. Ik merkte dat de puzzelstukjes, naarmate ik verder in het boek kwam, steeds meer in elkaar vielen. Daarom vind ik het uiteindelijk toch een mooi boek.
Als ik nog eens voor Nederlands een boek van een lijst moet kiezen, zal ik zeker voor een boek van Arthur Japin kiezen. Het boek is een echte aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten